Boekhouding en administratie

Wil jij een eigen bedrijf gaan beginnen? Dat is natuurlijk ontzettend leuk, maar houd er rekening mee dat er vaak meer bij komt kijken dan je van te voren gedacht had. Zo zul je bijvoorbeeld een overzichtelijke administratie en boekhouding bij moeten houden. Veel ondernemers beginnen hun onderneming omdat ze ergens een passie voor hebben, omdat ze van hun hobby hun werk willen maken of omdat ze gewoon graag op eigen benen willen staan en niet langer onder een baas willen werken. Dat zijn allemaal zeer goede redenen voor het beginnen van bedrijven, maar houd er dus rekening mee dat je een deel van je werkdag kwijt zult zijn aan andere zaken. Zo moet je de boekhouding doen, je moet facturen versturen, je moet op tijd je rekeningen betalen en ook moeten er natuurlijk nog extra belastingaangiftes gedaan worden. Waarom is het bijhouden van de boekhouding nu zo belangrijk? Ten eerste is dit van belang omdat de Belastingdienst dit nu eenmaal van alle ondernemers eist, het is dus een verplichting waar je niet onder uit komt. Maar ook al zou het niet verplicht zijn, dan nog zou het zeer verstandig zijn om een goede boekhouding bij te houden. Dit geeft je namelijk inzicht in de winsten of de verliezen die je maakt. Je krijgt zo een beter idee over het succes van je bedrijf en je ziet meteen of je nog ruimte hebt om investeringen te doen of dat je deze beter even uit kunt stellen. Voor het slagen van je onderneming is het dus van het grootste belang dat je altijd je boekhouding bijhoudt en dat je deze ook regelmatig goed bekijkt, om je ervan te vergewissen hoe het er financieel voor staat. Zonder een goede administratie is de kans van slagen voor je onderneming echt een stuk kleiner.

Zelf de boekhouding doen of laten doen?

Zoals gezegd zijn de meeste ondernemers natuurlijk niet gaan ondernemen omdat ze zo dol zijn op het doen van administratie. Het kan dan ook een flinke tegenvaller zijn als blijkt hoeveel tijd er in de boekhouding gaat zitten. Bij velen zal dan ook de vraag opkomen: kan ik dit het beste zelf doen of kan ik het beter uitbesteden? Voor beide is wel iets te zeggen en het is sterk afhankelijk van je eigen vaardigheden wat voor jou de beste optie is. Een voordeel van zelf je boekhouding bijhouden is natuurlijk dat je geen geld hoeft te betalen aan een boekhouder. Voor kleine ondernemers is dit vaak een doorslaggevende reden, aangezien zij weinig budget hiervoor hebben. Je kunt dus besparen door zelf je administratie uit te voeren. Maar dat is niet de enige reden om het zelf te doen, het zorgt er namelijk ook voor dat jij een veel beter overzicht over je boekhouding houdt. Doordat je iedere keer alle gegevens zelf invoert, houd je een beter overzicht over je inkomsten en uitgaven en dus ook over je winst. Heb je echter helemaal geen aanleg voor het werken met cijfers en snap je niet hoe een goede boekhouding in elkaar steekt, dan is het zeker aan te raden om dit uit te besteden aan een specialist. Deze kan alles goed voor jou inboeken en ervoor zorgen dat jouw administratie altijd helemaal op orde is. Een specialist kan jou ook helpen bij het doen van jouw belastingaangiftes. Het risico is wel dat jij op deze manier het overzicht over jouw financiƫn wat kwijt kunt raken. Laat je boekhouder dus zeker af en toe uitleg geven over hoe jouw boekhouding in elkaar steekt en hoe de zaken ervoor staan. Je blijft immers altijd zelf verantwoordelijk voor je administratie en zo houd je ook overzicht over je bedrijf.

Kies voor Actium

Veel mensen denken dat er wat betreft de boekhouding maar twee opties zijn, of je besteedt het helemaal uit of je doet het helemaal zelf. Niets is echter minder waar, er zijn ook veel verschillende tussenoplossingen mogelijk. Bijvoorbeeld bij Actium, specialist op het gebied van administratie en fiscale zaken. Bij hen kun je ervoor kiezen:

  • je hele boekhouding aan hen uit te besteden
  • zelf je dagelijkse administratie uitvoeren en hen enkel inschakelen voor het opstellen van de jaarrekening en het indienen van je fiscale aangiften
  • zelf een deel van de dagelijkse administratie uit te voeren en een deel aan hen uitbesteden

Dit zijn een paar voorbeelden van de mogelijkheden, er is bij Actium heel veel mogelijk op het gebied van boekhouding. Zij spannen zich graag in om ook voor jouw bedrijf een goede oplossing te vinden, een oplossing die past bij jouw onderneming en bij jouw eigen vaardigheden op het gebied van administratie. Kies je ervoor om je boekhouding slechts deels aan hen uit te besteden en ook een deel zelf te blijven doen, dan kun je dit heel eenvoudig doen met behulp van speciale online boekhoudsoftware. Dit heeft als grote voordeel dat jouw specialist van Actium op ieder moment jouw boeken in kan kijken en kan zien hoe de zaken ervoor staan. Je hoeft dus geen bestanden heen en weer te mailen, de specialist kan gewoon inloggen en zien of alle ingevoerde gegevens correct zijn ingevoerd en hier verder mee aan de slag gaan. Ben jij ook op zoek naar mogelijkheden voor het deels of geheel uitbesteden van je boekhouding? Vraag dan zeker eens aan Actium welke mogelijkheden ze jou kunnen bieden, ook voor jou hebben ze zeker een geschikte optie!

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn