Een veilige bedrijfsvoering volgens NEN 3140

Het belang van veilig werken is uiteraard in elke sector belangrijk. Waarbij het echter gaat om werkzaamheden met elektriciteit, op welke manier dan ook, dan zijn de regels logischerwijs streng. Om een veilige bedrijfsvoering te kunnen uitoefenen in het laagspanningsgebied moet aan een bepaalde norm voldaan worden: de NEN 3140. Sinds 1998 moeten alle elektrische handgereedschappen, maar ook alle elektrische arbeidsmiddelen NEN 3140 gekeurd worden. Dit is wettelijk bepaald. Om deze machines en gereedschappen NEN 3140 te kunnen keuren zijn professionele arbeidskrachten nodig. Wanneer u graag NEN 3140 keuringen uit wilt gaan voeren, kunt u dus niet zomaar zonder certificaat aan de slag. Gelukkig kunt u via een NEN 3140 keurmeester cursus van Ingenium snel de juiste papieren binnen halen. Omdat er geen technische vooropleiding noodzakelijk is, of gespecialiseerde kennis van elektronica, is het voor veel mensen mogelijk deze cursus te volgen. De cursus om NEN 3140 te mogen keuren, kunt u op veel verschillende plekken in Nederland volgen. Op maar liefst 16 plaatsen, zoals Amsterdam, Eindhoven, Nijmegen en Zwolle. Ook is het mogelijk om de cursus in het weekend te volgen. In Lexmond kunt u elke maand terecht voor een cursus op zaterdag. Zodra u de training heeft afgerond en het certificaat op zak heeft, kunt u als keurmeester aan de slag. U bent dan bevoegd om de volgende NEN 3140 keuringen uit te voeren: Zowel het testen van elektrische handgereedschappen als arbeidsmiddelen en elektrische driefasenmachines. Deze NEN 3140 keuringen kunt u voor uw eigen bedrijf uitvoeren, maar het mag ook voor derden. Na het voltooien van de cursus bent u in staat om de keuringen geheel zelfstandig uit te voeren. Wettelijk is bepaald dat elektrische handgereedschappen en arbeidsmiddelen elk jaar gekeurd moeten worden. Het is dus van belang dat iemand binnen uw organisatie de NEN 3140 keurmeester cursus gedaan heeft of dat u iemand inschakelt van buiten die de keuringen jaarlijks uit kan voeren.

Theorie en praktijk bij de NEN3140 keurmeester cursus

De cursus om gecertificeerd NEN 3140 te mogen keuren bestaat uit twee delen, theorie en praktijk. In het theorie deel leert u eerst de basisprincipes van keuren en wat keuren nu eigenlijk inhoudt. Daarnaast is het uiteraard ook van belang dat u de wetgeving rondom NEN 3140 goed kent. Hierover wordt uitgebreid les gegeven, bijvoorbeeld over NEN 3140 in relatie tot de Arbowet. Ook leert u goed te kijken wanneer u een inspectie uitvoert, zodat u weet waar u op moet letten, dit wordt ook wel de visuele inspectie genoemd. Natuurlijk krijgt u bij een NEN 3140 keuring ook te maken met administratieve taken. U leert dus ook administratieve vaardigheden en hoe u deze toe moet passen na een keuring. Wanneer u uiteindelijk als NEN 3140 keurmeester aan de slag gaat is het van belang dat u goed om kunt gaan met de verschillende meetmethoden. Het theoretische gedeelte van de cursus gaat ook in op het meten van grenswaarden, isolatieweerstand en verschillen in stroom. Hierdoor krijgt u een goed en helder overzicht van alles waar u tijdens het werk mee te maken zult krijgen. De theoretische achtergrond helpt u ook om het praktijk gedeelte goed tot u te nemen. Nadat de cursus een goede theoretische achtergrond heeft gegeven is het tijd om verder te gaan met het praktijkgedeelte. U voert hierbij zelf metingen en keuringen uit, waarbij een docent aanwezig is en tips geeft over de verschillende handelingen. U maakt gebruik van bijvoorbeeld de EazyPAT of de Fluke 6200. Hiermee werkt u later ook als volleerd keurmeester om de NEN3140 keuringen uit te voeren. Bij Ingenium wordt er op gelet dat de cursisten centraal staan en de lessen worden op een vlotte manier gegeven met veel aandacht voor individuele hulp van de docent. De cursussen zijn vooral belangrijk doordat ze een goede opleiding vormen voor de keurmeesters die door het hele land aan het werk gaan. Veiligheid is hierbij het allerbelangrijkste, het veilig houden van de machines. Bij elke cursus is er plaats voor ongeveer 15 deelnemers. De cursusdata variëren per stad. Hierdoor is het mogelijk om op verschillende momenten aan deze cursus te beginnen, net wanneer het u uitkomt. De prijs van de training is afhankelijk van het aantal personen waarmee u zich aanmeldt. Wanneer er meer mensen deelnemen, gaat de prijs van de cursus naar beneden. Het is dus heel voordelig om met 6 of meer cursisten deel te nemen. Bij de prijs zit ook het lesboek en het certificaat inbegrepen. Daarnaast wordt er een lunch aangeboden voor alle deelnemers van deze cursus.

Praktische informatie

Om een goede NEN 3140 keurmeester te worden is het van belang om de cursus hiervoor te volgen. U kunt deze uiteraard zelf doen, maar als bedrijf is het ook mogelijk om de training met het hele team te volgen. Voor meer informatie over deze mogelijkheid kunt u contact opnemen met Ingenium. Het is in enkele gevallen zelfs mogelijk om subsidie aan te vragen om deze cursus te kunnen volgen, zodat u zelf niet hoeft te betalen. Wanneer u geïnteresseerd bent in het volgen van deze training kunt u zich via de website aanmelden door makkelijk en snel via de knop ‘direct inschrijven’ uw gegevens in te vullen. Hierbij kunt u zelf kiezen voor een datum en locatie. U ontvangt dan meteen een bevestiging van uw aanmelding. Mocht u liever het aanmeldingsformulier met de hand in willen vullen dan kan dat natuurlijk ook, u kunt dan het formulier via de website downloaden.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn